De werking van huisRAAD advocaten
We krijgen dagelijks heel wat vragen over de meest uiteenlopende onderwerpen.
We zijn voornamelijk gespecialiseerd in familierecht, waardoor je met je vragen over wat zich in jouw gezin of familie voordoet bij ons terecht kan. Van geboorte tot regelingen tussen koppels, over kinderen, echtscheidingen, regelingen voor de oude dag en erfenissen.
Hoé we jou kunnen helpen, hangt af van het resultaat dat je wil bereiken en natuurlijk ook van de tegenpartij of andere betrokkenen. Je kan beroep doen op onze raadsvrouwen om je te adviseren, op onze advocaten om je bij te staan op de rechtbank, maar tevens op onze bemiddelaars wanneer jij en de tegenpartij bereid zijn samen aan tafel te gaan.
Wil je graag bemiddelen, weet dan dat we niet enkel familiale bemiddeling aanbieden, maar tevens bemiddeling in burgerlijke en commerciële zaken. Als ondernemer kan je dan ook bij ons aankloppen om zowel te bemiddeling vóór je (familie)bedrijf, als in je (familie)bedrijf.
Onze raadsvrouwen, advocaten en bemiddelaars zorgen ervoor dat we steeds onderbouwd en proactief te werk kunnen gaan. We gaan voor je op zoek naar een duidelijke en duurzame oplossing op maat.
We kijken vanuit onze totale expertise dan ook graag mee vooruit, zodat jij perfect in staat bent om vandaag te kiezen voor de aanpak van jouw dossier die niet alleen nu, maar ook voor later het gewenste resultaat kan opleveren. The bigger picture is als het ware onze HuisRAAD-belofte!
Hierbij willen we je graag écht leren kennen om te weten welke aanpak het best bij jou past en wat jij écht wil bereiken. Gelijk halen voor de rechtbank voelt misschien als een overwinning, maar is dit vaak toch niet – zoals achteraf soms beseft wordt.
We kiezen bij HuisRAAD Advocaten niet enkel voor het procederen. Ook al smijten we ons maar al te graag in de rechtbank als dat nodig is, we gaan voor jou na of dit wel de beste weg is om te bewandelen. Misschien heb je immers voldoende aan een advies zodat jij weet hoe je met de situatie moet omgaan, of misschien is de andere partij wel bereid om samen aan tafel te gaan.
Bij ons kan het allemaal! We hebben immers de expertise in huis om verschillende alternatieven met je te bekijken.
Welke weg je ook kiest, we willen ervoor zorgen dat je gerust kan zijn dat je vandaag kiest voor de aanpak (advies, procedure of bemiddeling) die de beste oplossing biedt voor je huidige situatie én voor je situatie in de toekomst (en eventueel die van je kinderen).
Adviseren
Kom je bij ons aankloppen voor advies, dan mag je rekenen op ons luisterend oor. We willen jou immers leren kennen om te weten in welke (familiale) situatie je je bevindt en waar je tegen op loopt of gewoon, hoe je je zaken graag geregeld zou zien.
In dit eerste gesprek ben je zeker al welkom met je vragen, waarbij we vaak de eerste zorgen en bekommernissen al kunnen weg nemen.
We maken samen met jou een inschatting van de kostprijs voor het advies dat we nadien voor jou verder zullen uitwerken. Dit is immers geen vast gegeven en hangt (onder meer) af van je specifieke situatie, de documenten die we moeten bestuderen en de verschillende hypotheses die we voor je gaan uitwerken. Dit alles leggen we vast in de ereloonovereenkomst die we met je bespreken.
Procederen
Moet je verschijnen voor de rechtbank of wil je zelf een procedure opstarten, dan gaan we tijdens een eerste gesprek na wat jíj wil (en vooral: wat je écht wil) en wat de tegenpartij eist (of mogelijks gaat eisen).
In functie hiervan proberen we tot een wel doordachte strategie te komen voor de aanpak van het dossier voor de rechtbank.
We leggen je daarbij concreet uit hoe de procedure voor de rechtbank verloopt: wanneer en waar je aanwezig moet zijn, hoe een pleidooi bij de rechter verloopt, hoe een eventueel gesprek bij de trajectbemiddelaar in familiezaken verloopt, … We beseffen immers maar al te goed dat jij de binnenkant van de rechtbank nog nooit gezien hebt en dat ook dit al stress geeft, los van het conflict op zich.
We bespreken het kostenplaatje, dat echter vaak moeilijk in te schatten is. We hebben na een eerste gesprek immers vaak reeds een goed beeld van hoe jij in het conflict staat, maar niet hoe de tegenpartij zich zal opstellen. We proberen niettemin een inschatting te maken, waarbij we alleszins transparant werken. Naast de wettelijk verplichte items, nemen we dan ook dit onderdeel in onze advocatenovereenkomst op (kostprijs).
Bemiddelen
Bemiddelen doe je niet alleen.
Jullie kunnen zonder dat er al een procedure is opgestart samen beslissen om eerst proberen te bemiddelen. In tegenstelling tot deze buitengerechtelijke bemiddeling, kan de rechter ook tijdens de procedure nog een bemiddelingspoging opleggen, de zogenaamde gerechtelijke bemiddeling.
Komen jullie zelf, of via de rechter, het eerste bemiddelingsgesprek wordt – net zoals de volgende gesprekken – meteen gevoerd met alle partijen in het conflict, al dan niet bijgestaan door hun advocaten.
Tijdens het eerste gesprek wordt het bemiddelingsprotocol besproken en ondertekend. Dit is een overeenkomst tussen partijen en de bemiddelaar, waarin een aantal wettelijk verplichte onderwerpen aan bod moeten komen (waaronder de vrijwilligheid en de vertrouwelijkheid van bemiddeling).
In het protocol worden in feite de spelregels vastgelegd om de bemiddeling zo vlot als mogelijk te laten verlopen en wordt tevens een inschatting gemaakt van het tijdsverloop.
Uiteraard wordt met partijen besproken waarover zij het willen hebben en worden die onderwerpen waarover beiden het eens zijn dat ze moeten besproken worden, omschreven in het protocol. In het eerste, maar zeker in de volgende bemiddelingsgesprekken wordt hier dan uitvoerig op in gegaan.
Het kostenplaatje wordt eveneens besproken en opgenomen in het bemiddelingsprotocol. Het eerste gesprek wordt niet meteen afgerekend. Er worden vooraf bepaalde voorschotten gevraagd op de in het protocol vastgelegde tijdstippen.
In onderstaand schema vinden jullie in grote lijnen het verschil tussen procederen en bemiddelen terug. Uiteraard helpen wij jullie graag de juiste keuze maken voor de aanpak die voor jouw situatie het best werkt.
Swipe om de hele tabel te zien
Advocatuur | Bemiddeling | |
Partijen en betrokkenen |
|
|
Aanpak |
|
|
Spelregels |
|
|
Communicatie |
|
|
Agenda |
|
|
Oplossingen |
|
|
Tijdsbesteding |
|
|